Bygg ditt eget anneks

Dersom du har litt ekstra plass på tomten din, kan det å bygge et lite anneks være en interessant idé. Det kan vise seg å være både rimelig og enkelt, og kan gi gode oppbevaringsmuligheter eller passe for andre formål. Anneks kommer i mange ulike former, størrelser og stiler, og du kan både finne ferdigmonterte løsninger eller gjøre monteringen selv.

Velg din stil

Hvis du ønsker å kjøpe eller bygge et anneks, må du først og fremst tenke på hva du er ute etter. Hva vil anneksets formål være, og hvordan vil du det skal se ut? Dette avhenger gjerne også av boligen din, ettersom du mest sannsynlig vil ha et anneks som passer til huset eller hytten din sin stil. I byene er det ofte funkis som er populært, mens tradisjonelle anneks gjerne passer bedre på bygda. For eksempel Hytte og Bolig har mange typer anneks å velge mellom. Du kan selv velge om du vil kjøpe ferdigmontert eller montere selv. Sistnevnte kan vise seg å være både billigere og gi et bedre resultat etter det du er ute etter.

Hvilke regler gjelder for bygging av anneks?

Før du skal bygge et anneks er det viktig å sette seg inn i byggreglene. Nye regler trådte i kraft den 1. juli 2015. Generelt er det slik at garasjer og uthus på opptil 50 kvadratmeter kan bli oppført uten krav om å spørre naboen eller søke til kommunen. Tidligere var regelen at alt over 15 kvadratmeter måte søkes om. Det er dog viktig å merke at dette kun gjelder for anneks som ikke er ment for varig opphold. Dersom formålet til ditt anneks er å bo/sove der, må du søke om dette. Hvis du er usikker på hvilke regler som gjelder, er det alltid sikrest å ta kontakt med kommunen.